Cantatekoor Wageningen in Carnegie Hall, New York, op 17 april 2016

Na een jaar van intensieve voorbereidingen was het zo ver: veertien leden van het Cantatekoor Wageningen stonden – samen met driehonderd andere zangers uit zes verschillende landen- op het podium van Carnegie Hall, de beroemdste concertzaal ter wereld. De Misa a Buenos Aires van Martín Palmeri werd uitgevoerd onder leiding van de componist zelf en na drie dagen van intensief repeteren was het de maestro gelukt om het enorme koor tot één geheel te smeden. Begeleid door een orkest met o.a. drie bandoneons voor het echte tangogeluid, een formidabele soliste en voor een uitverkochte zaal was het een overdonderende ervaring.

In april 2015 kwam als een complete verrassing de uitnodiging vanuit New York. Was het koor ‘able and willing’ om mee te zingen in de Tangomis van Palmeri in Carnegie Hall. Het enthousiasme was er zeker en na een auditie per opgestuurde CD van enkele optredens werd het amateurkoor goed bevonden, of in de woorden van de organisatoren, als ‘outstanding’ beoordeeld.

Vanwaar deze bijzondere uitnodiging? In 2009 heeft het Cantatekoor Wageningen bij zijn 45-jarig jubileum deze Tangomis uitgevoerd. Een bijzonder populair stuk van een hedendaagse componist uit Buenos Aires, dat de afgelopen jaren al talloze malen in vele landen is uitgevoerd. De combinatie van de hartstochtelijke tangomuziek, die doet denken aan Piazzolla, en de eeuwenoude Latijnse tekst van de mis is bijzonder meeslepend en ontroerend. De Misa Tango werd nu opgevoerd om te herdenken dat het stuk 20 jaar geleden was gecomponeerd. Bovendien was het 200 jaar geleden dat Argentinië onafhankelijk werd van Spanje.

Met bijzondere dank voor de bijdrage van het Maaike Helena de Gaaij Reisfonds, onderdeel van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Artikel uit De Gelderlander, woensdag 20 april 2016